Pentru prima dată în bezna pădurii amazoniene, dar și în negura timpului, de-a lungul fluviului Itui, acolo unde trăiește comunitatea Marubo, una dintre cele mai izolate de pe planetă, pixelii micilor dispozitive luminoase joacă umbre pe obrajii deja vopsiți ai unor adolescenți. LED urile modernității se mișcă energic și necontrolat pe fețele lor, semn că mințile sunt deja captivele ecranelor, în timp ce mâinile aparțin tastaturilor. Ele butonează atât de bine și atât de rapid încât nici n-ai crede că, de generații, aceleași mâini muncite și mari nu fac altceva decât să culeagă fructe, să vâneze și să pescuiască. Adică, să trăiască viața tribului Marubo, așa cum este ea de sute de ani. Printre caimani sângeroși și anaconde înspăimântătoare, conectată la propria limbă, la colibele tradiționale maloca, la fantasmele ayahuasca, la spiritele pădurii și la natura care acceptă mai degrabă să fie îmblanzită și respectată decât cucerită și distrusă. Deocamdată, tinerii cu podoabe la gât, făcute din scoici și liane, dar îmbrăcați în tricouri Adidas, încă nu au aflat că prin micile ecrane luminoase tocmai s-au conectat la zeul nostru Internet, la fiul smartphone și la regina social media. Jungla civilizației moderne tocmai i-a înghițit; mai întâi le-a luat în stăpânire capul și mâinile, urmează obiceiurile, cultura și limba!
Sursa: Business Insider
Dacă priviți harta lumii, veți descoperi Javari Valley (Javari Valley Indigenous Territory) din Brazilia, care adăpostește 26 de triburi, dintre care 19 încă trăiesc în completă izolare. Accesul la ele este extrem de dificil, poate dura chiar și săptămâni, nu există drumuri, doar poteci înguste și periculoase care dispar constant din cauza vegetației luxuriante și a alunecărilor de teren. Nici elicopterele nu pot ajunge întotdeauna la aceste comunități, doar barca o poate face, dar numai în anumite perioade și printr-un adevărat labirint de canale. Marubo a evadat parțial din această izolare și cumva din întregul lui univers la sfârșitul secolului al XIX lea, atunci când a avut primele contacte cu muncitorii forestieri care exploatau arborii de cauciuc (Hevea brasilliensis) din seva cărora, latex, se produce cauciucul natural. Pentru populațiile indigene, arborele de cauciuc este ca-chu-chu sau lemnul care plânge din care își confecționează veșminte impermeabile sau tălpi prinse cu liane care să le protejeze picioarele. Omenirea a avut nevoie de chimie, de Charles Goodyear și de vulcanizare pentru a descoperi ceea ce indigenii au învățat de sute de ani, din propria lor existență.
În anii '60, populația Marubo a început să facă primele schimburi cu exteriorul și treptat a a învățat să vorbească și să înțeleagă portugheza, să adopte hainele europenilor și chiar unele dintre preparatele lor. Apoi, si-au dat uneltele pe armele de vânătoare și macetele pe fierăstraie. Unul singur a vrut mai mult; Sebastiaõ Marubo, care a cerut muncitorilor forestieri un motor de barcă și combustibil.
În Javari Valley, de-a lungul fluviului Itui, Renașterea, Iluminismul și Revoluția Industrială, toate acestea au avut loc într-o singură zi, atunci când Sebastiaõ a ieșit pentru prima dată din pădurea amazoniană. Ar fi putut spune și el că a fost un pas mic făcut de omul Sebastiaõ, dar un salt uriaș pentru tribul Marubo, însă nu l-ar fi crezut nimeni. Cu noua descoperire, lungimile junglei s-au comprimat și orice călătorie care dura o săptămână sau mai mult, acum era făcută într-o singură zi! Așa a descoperit el și celelalte triburi din valea Javari, și lumea noastră, și dorința de a explora! Dorință pe care fiul său, Enoque Marubo, a transformat-o mai târziu în cunoaștere.
Crescut și educat în două jungle, una amazoniană, cealaltă, urbană, Enoque Marubo trebuia să ducă tribul mai departe
Toți membrii tribului se numesc Marubo, pentru că asta le dă identitate, dar când Enoque Marubo a părăsit pădurea în favoarea orașului, în jungla urbană a devenit doar un nume atipic. A reușit să devină graphic designer, a lucrat o vreme pentru Coca-Cola și nu a uitat niciodată să-și viziteze părinții și comunitatea din pădure. Probabil că astăzi, Enoque, ca și tatăl lui în urmă cu mulți ani, ar fi luat barca și ar fi urmat același ritual al descoperirilor din Javari Valley, dacă destinul nu ar fi avut planuri mai mari cu el. Crescut și educat în două jungle, una amazoniană, cealaltă, urbană, el, Enoque Marubo, trebuia să ducă tribul mai departe. Și, probabil, să-l scoată la "lumină", indiferent ce ar fi însemnat asta!
Călătoria bărcii cu motor începută de tatăl lui s-a sfârșit în antena de satelit a fiului care a adus progresul, dar care nu avea de unde să știe care este prețul pe care tribul va trebui să-l plătească
În 2022, Elon Musk vizitează Brazilia, se întâlnește cu liderul de-atunci, Jair Bolsonaro și, în timp ce prezintă live performanțele companiei lui, Starlink, furnizorul de internet prin satelit, pe un ecran uriaș apare scris CONNECTING THE AMAZON! A fost momentul în care Enoque a aflat nu numai de ce tatăl său a cerut un motor de barcă, dar și care va fi misiunea lui pentru comunitatea Marubo. Destinul lor, tată și fiu, era să scoată tribul în lume! Cu ajutorul Florei Dutra, o activistă care lucrează pentru organizația triburilor indigene, Enoque a trimis scrisori mai multor membri ai parlamentului brazilian, peste o sută, în care le cerea ajutorul pentru a instala antene Starlink în valea Javari ! Nu a primit nici un răspuns, dar așa cum realitatea își umilește inutilii ei oriunde-i întâlnește pe glob, întâmplarea a făcut ca Flora să vadă o conferință despre spațiul cosmic în care o americancă, Allyson Reneau, transmitea de la sediul SpaceX. Restul e istorie, Enoque a reușit în septembrie 2023 să aducă și să instaleze antenele Starlink în comunitatea Marubo. Călătoria bărcii cu motor începută de tatăl lui s-a sfârșit în antena de satelit a fiului Enoque, cel care a adus progresul, dar care nu avea de unde să știe care este prețul pe care tribul va trebui să-l plătească!
Sursa: www.nytimes.com
Într-unul dintre cele mai spectaculoase reportaje ale sale, New York Times a trimis o echipă de jurnaliști care nu numai că a însoțit convoiul Marubo în drumul sau prin junglă, cărând antenele și panourile solare la care se leagă acestea, dar a și observat, timp de câteva luni, care sunt efectele conectării acestei comunități la gunoiul civilizației noastre, social media! Bine ați venit în Iad!, îmi vine să le spun, dar foarte rapid s-au convins și singuri. O comunitate închisă, cu reguli stricte și simple, cu oameni care sunt foarte prezenți în viețile lor și în viata tribului, care trăiesc într-un echilibru relativ stabil cu jungla, a luat contact cu lumea noastră neurotică, digitală, și reală, din care cei mai multi suntem absenți. În curând, probabil că își vor tranzacționa însușirile sănătoase și naturale în schimbul unor iluzorii "prietenii" și "comunități" virtuale, așa cum am făcut și noi.
Smartphone-urile folosite de tinerii Marubo nu i-au făcut mai smart, iar conturile deschise pe social media nu i-au făcut mai sociali, dimpotrivă
Impactul conectării a fost șocant și a schimbat profund modul de viață Marubo. Progresul și tehnologia au fost minunate până când nu au mai fost! Avantajele școlii online pentru copiii mai multor triburi, ajutorul sanitar și medicamentele primite rapid, contactul permanent cu alte triburi sau cu autoritățile, în caz de necesitate, au pălit în fața prăbușirii unui întreg mod de viață. Smartphone-urile folosite de tinerii Marubo nu i-au făcut mai smart, iar conturile deschise pe social media nu i-au făcut mai sociali, dimpotrivă! "Prieteniile de pe net" au venit însoțite de imagini porno, de jocurile violente, de toată gama de scam, de toată cohorta de pedofili și de dezaxați de care mulți dintre noi știm să ne ferim, lucru pe care populația Marubo încă îl învață! În locul bucuriei de a îmblânzi natura s-au instalat lenea și letargia, treburile comunității au fost lăsate vraiște, copiii veseli care altădată mânuiau macetele, care culegeau fructe, care pescuiau sau vânau, acum lâncezesc toată ziua în hamace, butonează întruna, transformați într-un soi de legume digitale! Dar cel mai grav este că relațiile sociale, ierarhiile, comunicarea, obiceiurile lor, au fost afectate grav într-un timp foarte scurt. Copiii au devenit atât de conectați încât nu mai vorbesc cu nimeni, nici măcar cu familiile lor. Unii vor să devină fotbaliști celebri, ca Neymar, alții să lucreze în companii mari, ca Enoque. Foarte puțini mai sunt interesați de macete și de pescuit, iar liderii tribului au dispute serioase privind progresul care, în mod, evident, le distruge civilizația așa cum o știu ei de sute de ani. În timp ce noi am eșuat în a găsi soluții la efectele distrugătoare ale internetului și ale social media, la letargia intelectuală și la ruperea relațiilor sociale de bază pe care acestea le generează, ei încearcă să respingă răul, alegând un bine pentru care încă nu sunt pregătiți.
Când mediul se schimbă semnificativ, cultura tradițională poate deveni un dezavantaj sau chiar un pericol pentru comunitate
Cultura Marubo, o perspectivă despre natură și oameni, un set de valori despre ce este important și ce nu, despre ce este permis și ce nu, despre cum să trăiești în junglă, i-a ajutat pe membrii ei să supraviețuiască în mediul ostil al pădurii amazoniene, iar mediul este elementul central al culturii lor. Când mediul se schimbă semnificativ, cultura tradițională poate deveni un dezavantaj, chiar un pericol pentru comunitate. Apariția unui prădător, a unei boli sau a unei tehnologii noi provoacă schimbări ample și obligă la o rapidă adaptare. Unii indivizi sunt mai fragili decât alții si vor cunoaște răul și efectele lui mai violent și mai profund. Liderii Marubo, îngrijorați de efectele nocive ale deschiderii prin internet, deja au stabilit câteva reguli de folosire a "modernității": două ore dimineața, cinci ore seara și duminicile toată ziua! Potrivit antropologilor și sociologilor, tot ei, liderii Marubo, ar trebui să decidă ce este mai bine pentru comunitățile lor, cum vor alege să trăiască generațiile următoare, cum să fie protejată civilizația lor. Cert este că o cultură unicat se va dilua și că noi nu vom înțelege prea curând că a conserva și a păstra înseamnă, de asemenea, și progres, și civilizație.
Înnebuniți după nou, după tehnologii noi și invenții spectaculoase, unele cvasi inutile, distrugem totul în jurul nostru, mediu, culturi si oameni, orbiți de un iluzoriu progres. Culmea este că în același timp, noi devenim mai fragili, mai nepregătiți și pentru lumea reală, dar și pentru cea virtuală. Cheltuim resurse uriașe pentru himere, fără să ne facem temele înainte, pentru că am fost învățați că eșecul, oricât de costisitor și de traumatizant, este benefic! Mă gândesc cu groază că în marea noastră neghiobie vom avea în curând oferte Airbnb și Bookings.com în Javari Valley, acolo unde vom deschide McDonald's, Burger King și Taco Bell, în timp ce Sebastiaõ și Enoque vor transporta cu barca lor insulină, Statin și Ozempic! Probabil că Musk, Bezos și alți "civilizatori" ne vor face cu mâna de pe Marte, că pe Terra oricum nu mai e nimic de distrus!
SERGIU TOADER | Christchurch, Noua Zeelandă
REFERINȚE
1. Itui river - wikipedia
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Itu%C3%AD_River
The tribe that time forgot | Paul Raffaele | The Critic Magazine
https://thecritic.co.uk/issues/june-2023/the-tribe-that-time-forgot/
Brazil’s uncontacted tribes in peril from the COVID-19 crisis - Survival International https://www.survivalinternational.org/articles/uncontacted-in-peril-covid19
Why this once isolated tribe took up cell phones and social media
https://www.nationalgeographic.com/premium/article/amazon-tribe-javari-valley-brazil
Watch "Brazil: Pressure on Lula's gov't to protect indigenous lands" on YouTube
Brazil confirms existence of new uncontacted Amazon tribe
https://news.mongabay.com/2011/06/brazil-confirms-existence-of-new-uncontacted-amazon-tribe/
New York Times - "The Internet's Final Frontier: Remote Amazone Tribes”
https://www.nytimes.com/2024/06/02/world/americas/starlink-internet-elon-musk-brazil-amazon.html
Watch "Remote Marubo Tribe Faces Cultural Challenges as High-Speed Internet Arrives via SpaceX Starlink" on YouTube
Watch "ELON MUSK'S STARLINK BRINGS INTERNET TO AMAZON TRIBE, FACES INTERNET ADDICTION" on YouTube
10. Britannica - Charles Goodyear- Rubber, Vulcanization inventor
https://www.britannica.com/biography/Charles-Goodyear
Healthline.com - "What is Ayahuasca?Experience, Benefits and Side Effects
https://www.healthline.com/nutrition/ayahuasca
12. Watch "Elon Musk meets Brazilian President Jair Bolsonaro, Amazon connectivity projects on agenda | WION" on YouTube
New York Times - Internet on Amazonian Tribe
https://www.facebook.com/nytimes/videos/how-internet-access-is-transforming-life-in-this-amazon-tribe/300645583014324/