Discussion about this post

User's avatar
Ray F. IUNIUS's avatar

Este adevărat că una dintre soluții este educația, însă nu doar cea dobândită în școală și în familie. Un vot responsabil vine de la oameni responsabili, iar această responsabilitate se educă… tot prin vot. Nu o dată la patru sau cinci ani, ci de fiecare dată când trebuie luate decizii importante.

Votantul elvețian este mult mai responsabil decât oricare altul deoarece are exercițiul referendumului, care reprezintă vârful unei democrații aproape directe, în care poporul (cât se abuzează azi de acest termen!) știe că votul său contează și poate răsturna orice decizie guvernamentală sau chiar legislativă (votul cetățeanului primează asupra votului parlamentarului!).

Descrierea situației globale în care ne aflăm este justă. Problema este că, dacă în alte țări situația s-a degradat de la nota zece la nota șase, în România am pornit de la șase și am ajuns la doi. Cum poți să îți bați joc în asemenea hal de votul popular printr-un așa-zis referendum care nici măcar nu este obligatoriu? Cum poate cineva să mai aibă încredere în votul său, dacă, după ce a fost chemat la urne, i se spune că opinia exprimată este „interesantă” și „consultativă”, dar nu poate fi aplicată?

Vezi referendumul din Capitală, și nu doar cel privind numărul de parlamentari. Atunci, cine se mai miră că pot fi anulate și alegerile? În democrațiile occidentale, „ne întoarcem la popor o dată la patru ani”. În democrația elvețiană, nu este nevoie de această „întoarcere la popor” pentru că nu există (aproape nu există – vezi cazul Credit Suisse, nimic nu e perfect) decizie majoră în care poporul să nu fie consultat direct, și nu prin intermediari.

Se spune că organizarea unui referendum este complicată și foarte costisitoare. Fals. În epoca digitalizării, dacă s-ar dori cu adevărat, nu ar fi nici scump și nici complicat. Desigur, ar fi nevoie de o perioadă de adaptare până când votul ar deveni într-adevăr responsabil, însă acest lucru se obține prin exercițiu.

În plus, este foarte adevărat că nici măcar în viața privată nu mai ajungem la concluzii comune și trăim într-o lume digitală, binară: zero sau unu. Probabil că, pe măsură ce începem să pierdem neuroni în stil „Singularity”, pierdem și simțul auzului. Nu ne mai ascultăm unii pe alții și începem să avem reale probleme psihologice.

Oare câți români nu s-au bucurat că alegerile au fost anulate, fiind în același timp tulburați de faptul că știu clar că acest lucru nu este în regulă? Câți nu speră astăzi ca Georgescu să fie interzis, pentru că, iată, democrația nu ne mai poate apăra? Se pare că nota de plată a venit și este mult mai mare decât ne-am fi așteptat.

Felicitări, Sergiu, pentru articol!

Expand full comment
Andrei C.'s avatar

N-am citit, las pe diseara!

Dar mi-a placut intro-ul: texte bazate pe... gramatica! :)))

So true!

.

Spor la scris!

Expand full comment
7 more comments...

No posts