O MINUNATĂ LUME NOUĂ ȘI OAMENII EI MESIANICI
Noua Sfântă Treime - Domnii Putin, Trump și Musk
Sursa: Arhiva autorului
Capcana Minunatelor Lumi Noi
Din mica sa barcă, Miranda vede în sfârșit uscatul, insula nelocuită pe care urmează să-și trăiască surghiunul împreună cu tatăl ei, Prospero. Fascinată de ideea unui bine imaginar și de șansa unei salvări miraculoase, ea exclamă entuziasmată "...o minunată lume nouă în care trăiesc astfel de oameni!” Deocamdată Miranda nu știe că singurii minunați și fericiți ai insulei sunt Ariel și Caliban, doi spiriduși ale căror suflete sunt ținute captive într-un copac. Secvența din Furtuna lui Shakespeare și mai ales exclamația Mirandei sunt esența naivității, a utopiei ingineriilor sociale și politice meșterite de feluriți Mesia care ne propun lumi mai bune, minunate, în care umanitatea este anihilată, înainte de a ne propune lumi decente în care să prosperăm cu toții. De-aici s-a inspirat și Aldous Huxley atunci când a scris celebra distopie Brave New World (“Minunata Lume Nouă") acum mai bine de 90 de ani și care este mai actuală ca oricând. Asemănările cu ceea ce trăim astăzi si cu ceea ce ne propun liderii lumii actuale sunt șocante!
"Epoci de Aur" să fie, că lideri mesianici avem
Peste 70 de milioane de americani, un număr impresionant care îți ia câteva secunde doar pentru a-l scrie, au dat lumii întregi o lecție de mobilizare electorală incredibilă și au închis astfel gura planetară a tuturor celor care îi consideră proști, naivi sau idioți de-a dreptul pe votanții domnului Trump. Nu le-a păsat că o întreagă altă lume ar fi vrut să-i învețe cum să voteze, că sondajele americane inutile și mincinoase le-au întreținut iluzia unei competiții strânse sau că votul lor va transforma un bufon politic într-un nou Mesia al lumii de astăzi. Care, evident, după un asemenea triumf electoral le-a și promis americanilor un paradis social în care va curge laptele bunăstării economice și mierea ordinii sociale, o adevărată Epocă de Aur Americană / Golden Age of America, așa cum și noi am avut-o pe a noastră în comunismul lui Ceaușescu. Sau cum o au și rușii pe a lor, Russkiy Mir/ Lumea Rusă, conceptul utopiei slave lansat de țarul mesianic Vladimir Putin în care civilizația nu poate exista în afara valorilor lumii ruse. Dacă n-aș fi trăit-o pe cea românească, n-as fi scris astăzi un rând!
Ca de la Mesia la Mesia, ideologul țarului Putin, domnul Alexandr Dughin, scrie că "Victoria de astăzi a lui Donald Trump la alegerile din SUA este un eveniment istoric de importanță globală, comparabil cu evenimentele din 1917 sau 1945. Acesta este începutul unei schimbări fundamentale în întreaga ordine mondială, care necesită o analiză și o explicație profundă. ... Trump însuși este o victorie mondială conservatoare". Textul domnului Dughin ar trebui să fie lectură obligatorie, mai ales pentru studenții la științe politice, pentru analiști și jurnaliști, pentru că explică în detaliu cum gândesc rușii și de ce cred ei că trăim sfârșitul liberalismului in care, împreună cu americanii, pot denazifica lumea si, deci, pot construi împreună "Minunata Lume Nouă".
Nu sunt nici pe departe un admirator al domnului Trump, dar în câteva mitinguri electorale prestația domniei sale a fost excepțională în sine, nu numai prin comparație cu non campania adversarilor. Domnul Trump a invitat pe scenă familii cu povești emoționante, eroi, târgoveți, oameni din popor si a știut să vândă abil narațiuni cu miză, în care domnia sa își rezerva mereu rolul de salvator. Atunci încă nu era Mesia, se profila doar, juca rolul cerșetorului de voturi atins de aura de învingători a admiratorilor. Ce război în Ucraina, ce conflict în Orientul Mijlociu, ce amenințare chineză, ce mari dosare de politică interna și externă când lacrimile curgeau șiroaie fie la drama familiei de militari americani, soț și sotie, al căror copil a fost împușcat în Mexic, fie la ravagiile drogurilor în rândul tinerilor? Tuturor acestor oameni domnul Trump le-a vândut statutul de salvator, chiar dacă nu are soluții. Căci nu e nimeni atât de nebun încât să creadă ca va fi posibil să termine războiul din Ucraina în 24 de ore sau sa rezolve într-un termen scurt problema imigrației ilegale. Dar pe Mesia american l-a ajutat și soarta: în primul rând a supraviețuit tentativei de asasinat, care i-a proiectat și mai mult imaginea de sfânt, de protejat al divinității, dar și incompetenței crase a Serviciului de Securitate, deci de supraviețuitor al Statului.
Votul celor peste 70 de milioane de cetățeni americani este în sine o mare performanță. Dar ceea ce este cu adevărat uluitor constă în distribuția acestui vot, nu numai geografică, dar și demografică, rasială, profesională, socială, faptul că domnul Trump a fost votat și de cei din Queens (40%), dar și de cei din Bronx ( 30%), de latino, de afro, de bărbați albi, dar și de femei asiatice și de culoare. Este un vot cât al unei descărcări electrice de sfârșit de sistem și de tremur al unui nou început. Numai America putea produce o atât de profundă și de categorică decuplare a electoratului de clasa politică. L-au preferat însă unora care îi abandonaseră cu mult înainte și care au vrut să le umple buzunarele cu ideologia incluziunii și rezervoarele mașinilor cu pompa diversității și a egalității.
Democrația, sponsor principal pentru Big Tech
Pe de altă parte, lista lungă de bazaconii, de minciuni și de gesturi iresponsabile făcute de acest Împărat al proletarilor nu putea deveni acceptabilă pentru atât de mulți oameni, în ciuda totalei sale iraționalități, decât cu ajutorul și cu complicitatea unuia dintre Regii Big Tech, a domnului Elon Musk, pentru care democrația a rămas cea mai profitabilă afacere; a cheltuit în această campanie 119 milioane și a câștigat înzecit! Cum? Folosindu-și platforma socială, influența, banii și puterea, diseminând toate zoaiele politicii americane, fără nici un filtru, în numele democrației și a libertății totale de expresie! A câștigat astfel nu numai bani, recunoaștere publică din partea domnului Trump, dar și un rol mesianic în spectacolul aproape divin al alegerilor pe care rușii le numesc revoluția mondială conservatoare.
Alăturarea Trump - Musk este îngrijorătoare nu numai din cauza excesului de putere concentrat în mâinile a doar doi oameni, dar și prin pătrunderea masivă, prin amestecul grosolan al businessului privat în sfera publică. Aici nu este vorba despre simple contracte comerciale, despre rachete care explodează pe bani publici, despre finanțări generoase, despre privilegii și un uriaș avantaj competițional, ci despre deciziile și influențele unui om din afara sistemului de check and balances, care asigură și antrenează responsabilitatea și întinderile ei. Cel mai bogat om de pe pământ, ușor instabil, poate deveni la propriu și cel mai puternic, având acces la decizii politice care pot influența noua arhitectură a lumii. Însă cel mai grav este de-abia ceea ce urmează, viitorii alegători!
Eșecul generației Z, eșecul generației noastre
La recentele alegeri, în statul Nevada, mai mult de 13.000 de buletine de vot prin corespondență aparținând unor tineri din generația Z au fost anulate din simplul motiv că aceștia nu și-au putut scrie corect propriile nume. Astfel, au existat neconcordanțe între datele lor personale tipărite electronic pe permisele de conducere și propriile nume și semnături scrise de mână în buletinele de vot prin corespondență. Unul dintre oficialii acestui stat, Francisco Aguilar, a confirmat că din această cauză, a verificării identității, procesul de vot a fost întârziat: "Gen Z voters who struggle with cursive could slow the vote count". Același oficial nu a ezitat să-și exprime îngrijorarea față de dimensiunea acestui fenomen ("when you look at the data, and you start to realize how high it is, it makes you nervous", “the number of ballots declined in Nevada is far more than in previous election cycles") și mai ales față de consecințele acestui tip de analfabetism asupra democrației ("we need to ensure that every voter's voice is heard"). Însă nu numai analfabetismul acestor tineri americani, născuți după 1997, îngrijorează, ci faptul că după absolvirea studiilor, inclusiv a celor academice, ei sunt incapabili de interacțiuni sociale la locul de muncă, fie cu alți colegi, cu șefi sau clienți, sunt inadaptați, nu știu cum să se îmbrace sau cum să se poarte în noul mediu profesional, dar nici cum și ce anume să vorbească sau, mai ales, să gestioneze o discuție în contradictoriu ("they haven't got the skills to disagree"). Concluziile sunt tulburătoare, fenomenul este planetar, implicațiile politice și sociale pe măsură. Când vor reuși să voteze, s-ar putea ca votul lor să reprezinte mai degrabă un deficit al democrației decât un beneficiu.
Noua Revoluție Big Tech
Din America până în Noua Zeelandă și din Australia până în România, numărul studenților semianalfabeți este într-o continuă creștere și s-ar putea ca în următorii ani, tocmai acești oameni, fericiții prizonieri ai propriilor slăbiciuni, să devină promotorii unei noi revoluții, revoluția big tech, a noilor tehnologii, a inteligenței artificiale și a platformelor sociale, revoluție care antrenează și profundele schimbări de paradigmă politică la care suntem martori în prezent. Având toate caracteristicile unei plastiline sociale, depersonalizați și demotivați, ei sunt adevărații agenți ai schimbării, materia primă și mana cerească atât pentru politicienii care le promit paradisuri sociale, cât si pentru miliardarii big tech care le propun fericirea artificială în detrimentul experienței umane autentice și entertainmentul virtual în locul gândirii critice. Deocamdată, în locul mult trâmbițatelor avantaje ale noilor tehnologii, copiii noștri experimentează consecințele absolut înfricoșătoare ale unor instrumente inutile, păguboase, dar al căror scop este să le țină mintea captivă și să-i transforme în consumatori fericiți.
Înainte de a-i blama și de a ne minuna de modul în care au ajuns aici, ar trebui să admitem că ei sunt eșecul nostru, al sistemelor noastre politice, al educației și al lumilor construite de noi până acum. Faptul că știm să scriem și să citim mai bine decât copiii noștri nu a însemnat nici că știm să ne alegem mai bine liderii și nici că le lăsăm moștenire democrații mai puternice.
Hai, să fim fericiți!
Cred că Aldous Huxley, săracul, și-a inspirat celebrul roman exact din seva zilelor noastre, că nu pot bănui nici un inginer social, nici un "lider mesianic" de atâta inteligență încât să-i acuz că au copiat modelul descris în carte. Sau poate ca da!
Societatea lui Huxley este împărțită în caste (Alfa, Beta, Gamma, Delta) în funcție de nivelul de inteligență, oamenii sunt creați artificial în laboratoare și condiționați genetic și psihologic sa accepte rolul lor în societate, stabilitatea socială este menținută prin drogul soma, care oferă fericire artificială, și prin consum permanent. În realitatea noastră, drogul soma este dependența de rețelele sociale, antidepresivele, divertismentul continuu, obsesia pentru consum neîncetat, pentru tinerețe veșnică și refuzul de a accepta îmbătrânirea și moartea ca procese biologice, naturale. Relațiile profunde sunt descurajate, cultura și tradițiile sunt dezavuate, declinul lecturii este acceptat social. În locul lor, avem cultura "fast-food", dating apps si o profundă superficializare a relațiilor noastre sociale.
În peisajul Minunatei Lumi Noi controlul maselor se face prin distragere și plăcere care este mai eficient decât controlul prin forță! De ce să mai interzici ceva dacă dispare voința de a face și altceva? Aici Huxley a fost mult mai aproape de adevăr decât George Orwell care spunea în "1984" că la un moment dat cărțile vor fi interzise. S-a înșelat! Huxley a avut dreptate, nu va fi nevoie de asta, pentru că nimeni nu le va mai citi! În loc de o dictatură nemiloasă care ne-ar obliga să facem lucruri împotriva voinței noastre, am ales singuri să fim "fericiți"! Pentru că suntem prea distrași și prea distrați ca să ne mai pese și de altceva! Așa că, Bine ai venit Mesia, mesele te așteaptă și te iubește!
SERGIU TOADER | Christchurch, Noua Zeelandă
REFERINȚE
1. "Victoria lui Trump este o revoluție mondială conservatoare"- Alexandr Dughin
https://cutiapandorei.org/a/victoria-lui-trump-este-o-revolutie-mondiala-conservatoare-alexandru-dughin-672d109298843
2. The Three Vladimir Putins | RAND
https://www.rand.org/pubs/commentary/2023/02/the-three-vladimir-putins.html
3. Realpolitik vs. Messianism in Russian Foreign Policy - ScienceDirect Substack brava
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030438724000292
4. Watch "Messianic mission: Putin's toxic relationship between Church and State" on YouTube
5. Elon Musk’s messiah complex may bring him down
https://www.economist.com/business/2023/12/05/elon-musks-messiah-complex-may-bring-him-down
6. John Oliver on Elon Musk’s messiah complex: ‘The least surprising thing on Earth’ | John Oliver | The Guardian
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2023/dec/18/john-oliver-elon-musk-last-week-tonight-recap
7. Elon Musk is a messianic huckster | The Week
https://theweek.com/articles/760365/elon-musk-messianic-huckster
8. Elon Musk: Why he supported Trump – DW – 11/08/2024
https://www.dw.com/en/elon-musk-why-he-supported-trump/a-70724719
9. Trump Hails ‘Super Genius’ Elon Musk In Victory Speech—Ahead Of Likely Election https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2024/11/06/trump-hails-super-genius-elon-musk-in-victory-speech-ahead-of-likely-election-win/
10. Brave New World by Aldous Huxley | Goodreads
https://www.goodreads.com/book/show/5129.Brave_New_World
11. Gen Z voters lack basic skill of signing names and it's thrown vote counting into chaos | Fortune
https://fortune.com/2024/11/07/gen-z-voters-basic-skill-signing-names-vote-counting-chaos-election-official/
12. Alex Mahon: Gen Z can’t work with people with different views | Fortune Europe
https://fortune.com/europe/2023/09/25/gen-z-workers-skills-british-broadcasting-boss-alex-mahon/
13. Once world-class, NZ’s education system is now a disaster. How do we fix it? | The New Zealand Initiative
https://www.nzinitiative.org.nz/reports-and-media/opinion/once-world-class-nzs-education-system-is-now-a-disaster-how-do-we-fix-it/
14. Does New Zealand need so many young people studying for a degree? | BERL
https://berl.co.nz/economic-insights/does-new-zealand-need-so-many-young-people-studying-degree
15. Making the Grade: Young workers lack literacy, numeracy and communications skills, employers say - NZ Herald
https://www.nzherald.co.nz/nz/making-the-grade-young-workers-lack-literacy-numeracy-and-communications-skills-employers-say/26A6ZM7DLRHP5BOVOWWFBYMUX4/
16. Trump promises unity and strength | Full speech transcript | 11alive.com
https://www.11alive.com/article/news/politics/elections/president-elect-donald-trump-victory-win-speech-full-transcript-mar-a-lago/85-288efe3f-149c-4de1-a046-2072fbcc240e
:))) stiu ca pot conta pe un diavol smart! Am pus educația lor în ecuația democrației, care presupune cetatenti educați sau macar capabili să voteze. Si din acest punct de vedere, semianalfabetismul lor va avea un cost social care va afecta multi oameni. Altfel, am si scris ca minime cunostinte nu inseamna neaparat alegeri mai bune sau mai inteligente. Totusi, "they don't have the skills to disagree" mi se pare monstruos.
Partea despre Trump, Musk si complexele lor mesianice poate fi comentata indelung, ca parte a debate-ului mai larg despre raul cel mare (Trump) vs raul mai mic (Kamala). Nu e intentia mea, doar semnalez potentialul... Desi, cred ca alaturarea a doua elemente atat de puternice si imprevizibile, precum Trump si Musk, ar trebui sa dea de gandit oricui. Toate ouale in acelasi cos si toate fulgerele in mainile aceluiasi om parca nu suna bine niciodata.
.
In schimb, partea despre analfabetismul generatiilor tinere, tot mai alienate, este crunta si, din punctul meu de vedere, incontestabila - indiferent de preferinta pentru un POTUS sau altul.
.
Pe vremea romanilor, realitatea plebeilor era cea din Circus Maximus, dublata apoi de chiolhanurile de pe strazile Romei. Cu burtile pline si cu setea de spectacol ostoita de sangele varsat din abundenta in arena - cui sa-i mai pese ca viata lui era, de fapt, decisa in realitatea abstracta a forumurilor marmorate, de catre politicieni.
.
La fel si astazi. Prinsi in iluzia retelelor sociale, manevrati abil de algoritmi sofisticati, indivizii renunta treptat la orice forma de intelect. Rationamentul si gandirea au devenit obositoare. E mai usor sa speli vasele si sa-ti iei gandurile impachetate de-a gata de la televizor, decat sa gandesti un AI care sa spele el vasele, lasandu-ti tie spatiul necesar sa acumulezi idei, sa le filtrezi in ganduri proprii, pe care apoi sa ti le sustii intr-o polemica.
.
Apropo, aud ca Australia vrea sa interzica accesul la social media celor sub 16 ani. Sa ne tii la curent, pls.