4 Comments

In ceea ce localnicii numesc Tinutul Padurenilor, in depresiunea Tarii Hategului, a existat pana de curand obiceiul "odihnirii vesnice" in curte. Mai mult, rudele, ca sa se asigure ca nu vor fi vizitati de "moroi", strapungeau inima celor decedati cu o andrea. Exista un reportaj tv pe acest subiect facut de PRO TV Deva in anii '90. Deci, cu spui, nimic nou, doar mai scump:)!

Expand full comment

O practica mai elaborata si mai scumpa a unui obicei vechi :)) si la noi mai sunt sate unde se face la fel, mortii sunt pusi in pamant undeva prin curte, pe vreo pajiste sau livada; dupa o generatie, uneori se si uita locul. Este adevarat, fiecare trebuie pus pe proprietatea lui sau a unei rude.

Expand full comment

BOR oricum nu permite accesul în Schengenul Cerurilor celor care iau pâinea ritualului de la gura și portmoneul popilor și aleg incinerarea în locul înmormântării. Ortodoxul local care pleacă de pe Pământ prin hornul incineratoarelor n-are dreptul decât la rezumatul unei slujbe ținute de un răspopit. Acum câțiva ani, BOR a pohtit și la interzicerea cimitirelor private, dar și la exclusivitatea organizării excursiilor cu clasa de miorițe la Ierusalim, dar „nu s-a primit”

Expand full comment

BOR va ramane inchistata, indragostita doar de sine si fara "turme". Increderea tot scade, relatarile despre pacatele popilor sunt din ce in ce mai frecvente, iar tehnologia moderna ia doar forma masinilor extrem de scumpe de sub sezuturile inaltilor prelati. Nici o idee nu atinge BOR ul, ca asta presupune sa si cercetezi, nu numai sa crezi.

Expand full comment